vrijdag 2 december 2011

Leestekst W.O. (huistaak op 06/12/'11)

Louis Braille

Louis Braille werd geboren op 4 januari 1809 in Coupvray, een klein dorpje op veertig kilometer van Parijs.
Zijn vader was een zadelmaker: hij maakte tuigen, beugels en riemen voor paarden.
Op driejarige leeftijd sloop de kleine Louis de werkplaats binnen. Hij speelde er met het gereedschap en verloor zo een oog. Het andere oog werd geïnfecteerd en zo werd hij blind.
Ondanks de zware handicap kreeg Louis een degelijke opvoeding. Hij ging naar de lagere dorpsschool. Dankzij zijn uitstekende geheugen slaagde hij erin de lessen te onthouden.
In 1819 ging hij naar het Nationaal Instituut voor Blinde Kinderen in Parijs.
Daar leerde hij werken met het nachtschrift. Dat schrift was een methode om boodschappen te versturen naar de soldaten. De codes bestonden uit twaalf punten. Die punten waren in reliëf gedrukt. Zo kon men die in het donker voelen.
Waarschijnlijk kwam Louis zo op het idee om een schrift voor blinden te ontwikkelen. Toen Braille vijftien jaar oud was, had hij een eerste ontwerp voor zijn blindenschrift klaar.
Op zijn negentiende was het ontwikkeld tot een bruikbare methode.
Hij werkte met een zespuntmethode. Naast letters konden ook hoofdletters, cijfers en leestekens worden gebruikt. Zijn medeleerlingen begonnen het meteen te gebruiken. Hij werd leerkracht op de school.

In 1854 werd het brailleschrift officieel erkend en nog steeds wordt het wereldwijd door
blinden gebruikt.
Louis Braille had een zwakke gezondheid. Vanaf 1835 kreeg hij last van de eerste aanvallen van tuberculose. Hij overleed op 6 januari 1852, omringd door zijn vrienden en zijn broer.


1 opmerking: